pondelok 18. februára 2013

V čom je iOS lepší ako Android

Minulý týždeň sme sa v seriáli Téma týždňa venovali operačnému systému Android a jeho výhodám oproti “konkurenčnej” platforme iOS od spoločnosti Apple. Túto tematiku sa snažíme písať objektívne, Android určite nie je 100-percentný systéme a vieme poukázať aj výhody iných systémov. V dnešnej časti sa preto pozrieme na výhody, ktoré prináša systém iOS oproti nášmu obľúbenému Androidu. Opäť chceme upozorniť, že článok má informatívny charakter a pri výbere nového smartfónu má každý právo vybrať si to, čo mu najviac vyhovuje.

1. Aktualizácie systému

Zhodli sme sa, že najväčšou výhodou mobilného operačného systému iOS sú aktualizácie. Ak sa pozrieme na situáciu s vydaním najnovšej verzie iOS 6, za prvý deň si novú aktualizáciu stiahlo 15 % všetkých zariadení a do mesiaca sa toto číslo vyšplhalo až na 60 %. V dobe tvorby štatistiky bolo na trhu viac než 400 miliónov zariadení so systémom iOS. Dôvod prečo používatelia aktualizujú rýchlejším tempom je veľmi jednoduchý. Apple si vytvára vlastný softvér pre vlastné zariadenia a každá nová verzia má podporu pre všetky modely, s výnimkou už niekoľko rokov starého iPhone 3G a pôvodného iPhone.

Naopak Google, okrem zariadení z vlastnej produkcie, ponecháva kontrolu nad aktualizáciami výrobcom a mobilným operátorom. Výsledkom toho je, že používatelia starších zariadení čakajú dlhé mesiace, kým budú môcť nahrať do svojich smartfónov a tabletov novú verziu Androidu. Podľa ďalších štatistík z januára tohto roka, sa počas 14 denného sledovania obchodu Google Play zistilo, že až 46 % pripojených zariadení používalo už pomerne zastaraný Android 2.3 Ginderbread.

V čom je iOS lepší než Android

2. Fragmentácia zariadení

V minulom vydaní sme ako výhodu uviedli, že používateľ Androidu má možnosť výberu viacerých zariadení. Toto je rozhodne dobrá vlastnosť, no za sebou zanecháva aj veľký problém v podobe fragmentácie. Existuje veľa Androidov s rôznou veľkosťou rozlíšenia displej a rôznym hardvérom či softvérom v podobe upravených ROM-iek. V tomto prípade majú developeri aplikácií veľmi náročnú úlohu. Ak by chcela spoločnosť zabezbečiť 100-percentnú podporu svojej hry alebo aplikácie, potrebovala by tisícky testovacích zariadení a potom otestovať nový softvér na takmer všetkých verziách systému Android.

Android fragmentácia je vážny problém a vo veľkej miere ovplyvňuje vývojárov aplikácií. Môže sa stať, že hoci používatelia nových zariadení budú spokojní, objaví sa množstvo nespokojných zákazníkov, ktorí budú vysielať negatívne hodnotenia pre problémy s kompatibilitou hardvéru.

Najlepším príkladom je štúdia spoločnosti Opensignal. Po dobu 6 mesiacov sledovali zariadenia používateľov, ktorí si stiahli ich softvér. Zo 61389 zúčastnených bolo až 1363 odlišných zariadení, ktoré sú zobrazené na grafe nižšie. Výsledok síce nie je ani zďaleka presný, pretože sledovali premennú android.build.MODEL, ktorú niektoré upravené romky prepisujú, no dáva výborný pohľad na fragmentáciu softvéru, ale aj hardvéru. Medzi najzaujímavejšie zariadenia patrí napr. Concorde Tab (maďarský 10.1 palcový tablet) alebo španielský Energy Tablet i724.

Android fragmentácia

3. Bezpečnosť

Bezpečnosť mobilných zariadení je veľmi rozsiahla a náročná téma. V posledných rokoch narástlo používanie smartfónov obrovskou mierou a v súčastnosti existuje viac než 1 miliarda aktívnych smartfónov, alebo jeden na kazdých sedem ľudí na planéte. Vzhľadom k takej popularite sa smartfóny stali hlavným cieľom pre hanebných hackerov a ich šírenie malwaru a kradnutiu osobných informácií.

Hlavným prostriedkom pre infekciu mobilných zariadení sú aplikácie tretích strán. Vždy keď sa objaví nejaká platená populárna aplikácia, na internete sa objaví množstvo kópií pre stiahnutie z torrentov a iných neoficiálnych zdrojov. Tieto bývajú napadnuté rôznou formou škodlivého kódu a pretože mnoho používateľov nemá záujem zaplatiť, hľadajú tieto alternatívy čím škodia sami sebe. Vzhľadom k tomuto, Apple vynakladá viac úsilia pri chránení svojich mobilných používateľov proti internetovým hrozbám. Naopak, vzhľadom k popularite Androidu a jeho rozsiahlosti, väčšina malwaru sa zameriava práve na jeho zariadenia. Podľa F-Secure je to až 75%.

Jedným z dôvodov prečo je iOS bezpečnejší je posadnutosť spoločnosti Apple v kontrole a obmedzovaní všetkých aplikácií v AppStore. Majitelia iOS zariadení môžu sťahovať aplikácie iba prostredníctvom AppStore (s výnimkou jailbreaku). Všetky nové aplikácie od vývojárov sú podrobené precíznej kontrole a vyžadujú schválenie od Apple. V kontraste, metóda Googlu pre distribúciu softvéru je viac otvorená s čím prichádzajú aj mnohé riziká.

iOS vs Android bezpečnosť

4. Aplikácie

Obe platformy majú na svojom konte státisíce aplikácií. Apple tvrdí, že v AppStore sa ich nachádza už viac ako 800 000, pričom Google Play čoskoro túto hranicu pokorí a dokonca sa očakáva, že ako prvý prekročí 1 milión. Avšak čo naozaj ovláda predaj aplikácií je ich kvalita, v čom je iPhone a iPad jednotkou. Všetky zariadenia od Applu sú kompatibilné s jednotlivými aplikáciami a máte istotu, že vám pôjdu plynule a bezproblémovo. Samozrejme nájdu sa aj negatívne výnimky.

Jedným z dôvodov je fakt, že vývojári aplikácií získavajú na platforme iOS väčšie zisky ako na Androide. Štatistiky analytickej spoločnosti App Annie ukazujú, že App Store generuje až o 300 percent vyššie mesačné zisky než Google Play a to aj napriek jeho prevahe v počte aktívnych zariadení. Developeri tak majú väčšie finančné prostriedky na vývoj, čomu zodpovedá aj spomínaná kvalita samotných aplikácií. Ešte by sme radi spomenuli malú perličku. Spoločnosť Google údajne priznala, že ich hlavná aplikácia Maps pre iOS, je lepšia ako tá v Androide. Podobne by sa to dalo povedať o Gmail aplikácii na iOS, ktorej screenshoty môžete vidieť nižšie.

iOs gmail aplikácia

Záver

Porovnávať kvalitu oboch platforiem je veľmi subjektívne, najmä keď ide o tému Android vs. iOS. Názory ľudí sú zatemnené ich afinitou pre jeden smartfón alebo iný a odlišnosťou vo vernosti značke. Určite ste si všimli hlavne v rôznych diskusiách, že Apple a Android fanúšikovia budú po sebe “kričať”, že ich aplikácie sú lepšie, že ich systém je stabilnejší, bezpečnejší a podobne. Preto je dôležité brať v úvahu, že výber operačného systému záleží na osobných preferenciách každého používateľa. Obe strany ba mali spolu vychádzať a nie proti sebe bojovať!

Android vs iOS

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára